Passa al contingut principal

I si tenim un somni?

Els llocs creatius són imprescindibles en les empreses, les persones que són capaces de veure les coses d'un altre manera (un altre punt de vista) són el motor que mou l'empresa, sense elles la viabilitat té data de caducitat.

Així mateix hem d'estar en continu moviment, investigant, provant, coneixent, tot el que està basat en la impossibilitat de canvi està destinat a podrir-se.

Si els liders de la societat solament veuen la política com un mitjà per guanyar-se la vida amb tranquil·litat i assegurar una solvència als seus descendents, és una societat malalta. El lider ha de veure el seu càrrec com un mitjà de servei i, si per contra, ho veu com un mètode d'enriquiment constant, sense pudor ni moral, és una tara per a aquesta societat i per tant la fi última serà la putrefacció de la societat on està immers.

Com a conjunt social hauriem de recolzar la iniciativa individual, posar els mitjans perque els creatius i els emprenedors poguessin engegar les seves iniciatives, amb la cobertura suficient per donar-los la tranquil·litat que si no funciona no és la fi, sinó un aprenentatge per no cometre els mateixos errors la propera vegada. Solament fracassa aquell que no ho intenta, però la nostra societat castiga l'intent. En canvi hauriem actuar just al revés per crear un societat sense pors, dinàmica i sense límits.

Una societat més flexible ens premetria acabar guanyant tots, més solidària i contributiva cap a l'evolució. Hauriem de creure'ns que mereixem un món diferent, una societat millor i que el poder de canviar les coses està en nosaltres mateixos.

Hem de canviar la nostra filosofia de vida, treballar en conèixer-nos, per saber el que busquem i després lluitar per aconseguir-ho, petits o grans progressos, és igual, però cal fer-ho, ja que al final solament canviem quan fem el que realment volem fer. Marcar-nos uns barems d'excel·lència i lluitar per aconseguir-los. Tenir molt clar el que ja no volem. Analitzar els nostres temors, saber d'on vénen per minimitzar-los i que ja no tinguin pes en la nostra vida.

Deixar de treballar per ser com uns altres, i començar a comparar-nos amb nosaltres mateixos, intentar ser millor que "jo" ahir, competir amb un mateix. Treure els nostres dons, la nostra essència, cal deixar de mirar a un altre costat i creure'ns dignes del millor individualment i com a societat.


Els canvis comencen pels somnis, però primer hem d'atrevir-nos a somiar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Los límites de la decencia y los límites de la ley

El cambio normativo que se ha producido este viernes, 25 de mayo, ha provocado en nuestros buzones de correo autenticas tormentas de correos pidiendo que confirmemos nuestro deseo de seguir recibiendo sus newletters y su publicidad, ya que si no confirmamos no pueden seguir usando nuestros datos para enviarnos publicidad. Toda esta “movida” ha coincidido, casi en el tiempo, con dos hechos que vulneran la que hasta ahora era la ley vigente y a los cuales no les hemos dado la importancia delictiva que tienen, para primar el “morbo” periodístico que han generado. El primer caso fue la emisión por televisión y redes sociales de unas imágenes de Cristina Cifuentes en una gran superficie, siendo registrada por un guardia de seguridad. Independientemente de las ideas políticas de esta señora y de los posibles fraudes que haya cometido, hay un tema que no tiene discusión, guardar una grabación de una cámara de seguridad más de quince días sin orden judicial es un delito; comprar y

Enseñar para llegar

El líder debe marcar unos objetivos claros, pero a la vez tiene que dar las herramientas a los empleados y mostrarles un camino bien para conseguir estos objetivos. La filosofía de Gary Rigde, de pedir a sus empleados que piensen como una tribu, no como un equipo, ya que un equipo es una organización con quién juegas de vez en cuando, mientras que la tribu es un lugar al que perteneces. Es esencial que el líder sepa transmitir a su tribu este sentimiento así como que todos sientan suyos los objetivos. que cada miembro comprenda la relevancia de los objetivos marcados a corto plazo y cada miembro asuma como prioridad varios de ellos. Tienen que ser objetivos específicos, medibles y evaluables, ya que en el momento de hacer la evaluación no tenemos que regirnos por criterios subjetivos, sino objetivar al máximo la evaluación. La competencia tiene que ver con la habilidad, mientras que el compromiso depende de la actitud. Por tanto el liderazgo debe adaptarse al nivel de c

Ser mujer y ser mayor de manera autónoma, sana y equilibrada

Con sus acciones e iniciativas las mujeres mayores desmontan cada día, los tópicos que se han asociado a la vejez: desaparición de la sensualidad y de la sexualidad, la enfermedad, la invisibilidad social y económica, la pasividad y la soledad obligada. Nunca como hasta ahora ha habido tantas mujeres mayores tan preparadas, y con tanta energía, con un bagaje tan grande y con tantos años por delante. http://www.revistanamaste.com/ser-mujer-y-ser-mayor-de-manera-autonoma-sana-y-equilibrada/ Revista Namaste